Board Arduino Uno Compatible

Arduino memperkenalkan open-source hardware (perkakasan sumber terbuka) bagi setiap produknya. Mereka percaya pengguna Arduino perlu belajar dan faham rekaan produk Arduino. Tahu bagaimana litar pada board Arduino berfungsi. Kemudian melakukan perubahan atau penambahbaikan dan seterusnya berkongsi pada yang lain. Oleh kerana board Arduino Uno begitu popular, banyak board Arduino Uno compatible dihasilkan.

Board Arduino Uno Compatible

Walaubagaimanapun, terdapat juga klon board Arduino. Klon ini ditafsirkan sebagai meniru 100% daripada rekaan asal tanpa ada penambahbaikan. Anda boleh lihat contoh dibawah, logo Arduino juga terpampang pada board. Jika anda pengguna baru, pasti agak sukar untuk membezakan diantara klon board Arduino dan yang asli.

klon board Arduino Uno

Untuk membezakan diantara klon board Arduino Uno dan yang asli, anda boleh lihat dari segi kualiti board tersebut:

  • Kualiti warna biru yang berbeza.
  • Kualiti cetakan silkscreen (tulisan/lukisan putih) pada board.
  • Kualiti komponen yang digunakan.
  • Kualiti pembungkusan produk.

Walaubagaimanapun, kedua-dua board berfungsi 100% sama. Tambahan pula harga untuk keduanya sangat jauh berbeza. Maka tidak hairan mengapa pelajar lebih senang menggunakan klon board Arduino Uno untuk projek akhir mereka.

klon board Arduino dan asli

Sebentar, anda tahu tak yang mana satu klon dan asli?

Maker UNO – Board Arduino Uno Compatible

Maker UNO

Saya tidak nafikan betapa mudahnya menggunakan board Arduino Uno berbanding silibus mikro-pengawal yang lain. Kesan daripada itu, banyak pihak cuba untuk mempromosi Arduino ke aras umur yang lebih rendah, seperti kolej dan sekolah menengah. Banyak pertandingan inovasi diadakan untuk memupuk semangat pelajar meneroka ilmu ini. Saya telah dijemput beberapa kali untuk menjadi panel pertandingan inovasi atau pembentangan projek akhir. Hasil pemerhatian saya:

  • Ramai pelajar tidak menggunakan kemudahan sambungan adapter yang disediakan pada board Arduino Uno.
  • Jika mereka menghadapi masalah teknikal, mereka kurang mahir untuk mengenal pasti masalah.
  • Tiada rekaan tambahan untuk membantu mereka tahu status projek.

Hujung tahun lepas, Maker UNO telah dihasilkan oleh Cytron Technologies, sebuah board Arduino Uno compatible. Ciri-ciri tambahan yang disertakan sangat kena dengan hasil pemerhatian saya diatas. Saya yakin, anda boleh belajar lebih mudah dengan Maker UNO.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *