Kenali Variasi Papan ESP32

Kemasyhuran papan peranti berhubung internet ini bermula daripada zaman ESP8266. Banyak syarikat mengeluarkan papan pemula ESP8266 seperti NodeMCU, ESPresso Lite, Adafruit HUZZAH ESP8266, dan banyak lagi. Jadi apabila syarikat Espressif melancarkan ESP32, semua syarikat sudah bersiap sedia untuk melancarkan papan ESP32 masing-masing. Untuk makluman anda, papan pemula ESP32 lebih banyak daripada ESP8266! Jom kita kenali variasi papan ESP32. Saya akan senaraikan beberapa sahaja sebagai informasi anda.

Kenali Variasi Papan ESP32

1. ESP32 Dev Module

Kenali Variasi Papan ESP32

Ini adalah papan rasmi daripada syarikat Espressif. Anda boleh klik pada butang berikut untuk tahu lebih lanjut.

2. Adafruit HUZZAH32

Adafruit Huzzah32

Papan ini dihasilkan oleh syarikat Adafruit. Anda boleh klik pada butang berikut untuk tahu lebih lanjut.

3. SparkFun ESP32 Thing

Kenali Variasi Papan ESP32

Papan ini dihasilkan oleh syarikat Sparkfun. Anda boleh klik pada butang berikut untuk tahu lebih lanjut.

4. DOIT ESP32 DevKit V1

NodeMCU ESP32

Saya tidak pasti papan ini dimiliki secara rasmi oleh syarikat apa, tetapi anda boleh beli dengan mudah dan murah. Anda boleh klik pada butang berikut untuk tahu lebih lanjut.

5. Node32 Lite

Kenali Variasi Papan ESP32

Papan ini dihasilkan oleh syarikat Gravitech. Anda boleh layari pautan berikut untuk tahu lebih lanjut – Node32 Lite.

Ada banyak lagi papan ESP32 yang dihasilkan oleh syarikat-syarikat di seluruh dunia. Untuk silibus ESP32 Peranti Berhubung, saya akan gunakan papan yang biasa digunakan iaitu DOIT ESP32 DevKit V1 atau nama mudahnya adalah NodeMCU ESP32. Selepas ini kita akan memasang papan tambahan di Arduino IDE pula bagi membolehkan papan ESP32 boleh diaturcara menggunakan Arduino.


Semoga perkongsian ini bermanfaat. Bagi membolehkan saya terus mengusahakan blog ini, amatlah berbesar hati sekiranya tuan/puan dapat memberi sumbangan ikhlas bagi menampung kos (hosting, domain, masa, barang, dll). Terima kasih. Maybank Idris Zainal Abidin 162731011315

Leave a Reply