Kenali Variasi Papan ESP32

Kemasyhuran papan peranti berhubung ini bermula daripada zaman ESP8266. Banyak syarikat mengeluarkan papan pemula ESP8266 seperti NodeMCU, ESPresso Lite, Adafruit HUZZAH ESP8266, dan banyak lagi. Jadi apabila syarikat Espressif melancarkan ESP32, semua syarikat sudah bersiap sedia, dan untuk makluman anda, papan pemula ESP32 lebih banyak daripada ESP8266! Saya akan senaraikan beberapa sahaja sebagai informasi anda.

1. ESP32 Dev Module

ESP32 Dev Module

Ini adalah papan rasmi daripada syarikat Espressif. Anda boleh layari pautan berikut untuk tahu lebih lanjut – ESP32-DevKitC.

2. Adafruit HUZZAH32

Adafruit HUZZAH32

Papan ini dihasilkan oleh syarikat Adafruit. Anda boleh layari pautan berikut untuk tahu lebih lanjut – Adafruit HUZZAH32 – ESP32 Feather Board.

3. SparkFun ESP32 Thing

SparkFun ESP32 Thing

Papan ini dihasilkan oleh syarikat Sparkfun. Anda boleh layari pautan berikut untuk tahu lebih lanjut – SparkFun ESP32 Thing.

4. DOIT ESP32 DevKit V1

DOIT ESP32 DEVKIT V1

Saya tidak pasti papan ini dimiliki secara rasmi oleh syarikat apa, tetapi anda boleh beli dengan mudah dan murah. Anda boleh layari pautan berikut untuk tahu lebih lanjut – DOIT Esp32 DevKit v1.

5. Node32 Lite

Papan ini dihasilkan oleh syarikat Gravitech. Anda boleh layari pautan berikut untuk tahu lebih lanjut – Node32 Lite.

Ada banyak lagi papan ESP32 yang dihasilkan oleh syarikat-syarikat di seluruh dunia. Untuk silibus ESP32 Peranti Berhubung, saya akan gunakan papan yang mempunyai susunan pin yang sama seperti papan rasmi Espressif. Sebagai contoh adalah papan Node32 Lite. Selepas ini kita akan memasang papan tambahan di Arduino IDE pula bagi membolehkan papan ESP32 boleh diaturcara menggunakan Arduino.


Terima kasih kerana menjadikan blog ini sebagai rujukan. Untuk dapatkan informasi terkini, anda boleh sertai saluran Telegram Idrisz | Belajar Arduino dan Raspberry Pi.

Kiriman Berkaitan:

Leave a Reply